Nový Spark
venku od 2. dubna
„Cos nahrál ty, že kritizuješ?!“ aneb i redaktoři Sparku mají kapely

„Cos nahrál ty, že kritizuješ?!“ aneb i redaktoři Sparku mají kapely

S reakcí z nadpisu tohoto článku se nejspíš někdy v životě setkal každý, koho bychom mohli označit za recenzenta. Krom toho, že taková perspektiva naprosto přehlíží existenci žurnalistky coby právoplatného řemesla, nejspíš předpokládá, že k hudbě se můžou vyjadřovat jen muzikanti, filmovými recenzenty mohou být jen herci nebo režiséři a tak dále. Taková úvaha je pochopitelně nesmyslná.

A i když je nás v redakci dost, na které bychom mohli vztáhnout známé „kdo neumí, učí“, čti: kdo neumí hrát, píše o tom, jak hrají jiní, jsou mezi námi i tací, kteří se muzice věnují či věnovali sami aktivně.

Hodnocení tohoto počínání necháváme na ctěném čtenáři, každopádně v tomto článku jdeme s kůží na trh!

Přestože redakce Sparku už dlouhé roky sídlí v hlavním městě, kořeny našeho magazínu byly zapuštěny v kraji moravskoslezském, kde u toho byl už od počátků Martin Cvilink alias CYKLO. Kovanějšího odborníka na extrémní žánry – převážně death, grind, gore – najdete jen těžko. Vždyť osobně makabrózní metal v našich končinách pomáhal „popularizovat“ coby frontman kultovních PATHOLOGIST, jejichž dvě desky z let 1992 a 1993 nedávno vyšly v atraktivní reedici a sehnat je můžete i na Sparkshopu .


V ocelovém regionu vystopujete i soubor dalšího redaktorského veterána – a shodou okolností dalšího znalce všeho metalově extrémního –, Vládi Třískaly. Stejná generace, stejný vkus, stejný nástroj v podobě vytrénovaných hlasivek. A tak jako je Vláďa oproti CYKLOVI o něco produktivnější redaktorsky, je i diskografie jeho DISFIGURED CORPSE (foto) o něco bohatší, byť zatím poslední řadový zásek „Human Corrosion“ (2010) je starý už dvanáct let! Ovšem pozor, borci po několikaleté odmlce před pár dny ohlásili opět aktivnější přístup a než se dočkáme taky comebackového alba, budeme si je moct příští rok v dubnu užít na čtyřech rozehřívacích koncertech pod hlavičkou festivalu Obscene Extreme!


Služebně k těm nejstarším v rámci redakce patří taky Martin Čermák. Milovník sofistikovanějších metalových forem, které zastává i coby muzikant. Jako klávesista se podílel na debutovém albu „The Dance of the Mournful Clown“ (1997) formace NEGATIVE FACE, za níž stál mimo jiné Matěj Lipský (ex-BRATRSTVO LUNY, MASTURBACE, KRMELEC), za zmínku však stojí zejména prvotina avantgardně-progresivních DEMIMONDE „Mutant Star“ (2000), na níž se mimochodem potkal s dalším člověkem blízkým redakci Sparku, bubeníkem Pavlem „Bizzaro“ Pavlíkem, jehož můžete znát i z týmu Obscure Promotion.


Spark nejsou jen redaktoři, ale i řada lidí kolem, přičemž lví podíl na výsledné podobě časopisu mají naši grafici. Jeden z nich – Aleš Helísek – je členem pražské rockové formace LUIDA, postavené kolem básníka a zpěváka Leslieho Parkera. Eponymní debutové album, z něhož jsou hodně cítit post-punkové osmdesátky a domácí nezávislá kytarová scéna, jim vyšlo loni a Aleš mu udává rytmus zpoza bicí soupravy.


Není tomu dávno, co jste se mohli na stránkách nejen Sparku, ale také bratrského Fakker!a, setkávat s texty Františka „Franka“ Fišera, jinak vrchního řvouna původem karlovarských řezníků HORRIBLE CREATURES. V poslední době Frank svou kreativní energii směřuje do tvorby hudby a tak se snad v dohledné budoucnosti dočkáme nástupce zdařilého debutu „Pitfall“ z roku 2017, respektive minialba „Internal Decline“, které je venku od roku 2020.


A nakonec, dnes už jen velice příležitostný přispěvatel, na jehož texty můžete narazit i v archivech spřáteleného Full Moonu, Jarda Švelch. Svůj zájem psaní o hudbě přesměroval na psaní o videohrách, jimž se věnuje dokonce na akademické úrovni coby vyučující na Karlově Univerzitě, na jeho jméno však můžete narazit i v souvislosti s formací REST IN HASTE, v jejíž tvorbě je patrná láska k rockové alternativě let devadesátých a všemu, co z ní vzešlo v pozdějších obdobích.

Nový Spark
venku od 2. dubna
Kalendář akcí
12.05. WOLFHEART
12.05. RAMMSTEIN
15.05. 30 SECONDS TO MARS
16.05. CALIGULA'S HORSE
18.05. KING GIZZARD AND LIZARD WIZZARD
21.05. EXHORDER
28.05. BRUCE SPRINGSTEEN, THE E STR
31.05. METALFEST OPEN AIR
04.06. STING
06.06. NICKELBACK
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace