Nový Spark
venku od 3. června
Fiery Bean a guru české metalové kávy Pavel Gráf

Fiery Bean a guru české metalové kávy Pavel Gráf

V redakci Sparku už několik let utěšeně voní káva z otrokovické pražírny, jejímž velitelem a majitelem je muž, který spojil své dvě lásky v jeden organismus. A dávno víme, že káva a metal k sobě jednoduše patří. Co o této symbióze ještě netušíte? Náš rozhovor vám poví víc.

Jak vznikl název pražírny Fiery Bean, tedy „ohnivé zrnko“?

S nadsázkou (i když ne tak velkou) někdy říkám, že nejdříve bylo logo a až potom pražírna. (úsměv) Ale ve skutečnosti logo opravdu předcházelo samotný název. Chtěl jsem, aby v emblému byla i trocha nadsázky a hlavně byl dobře zapamatovatelný. To se snad podařilo. A coby neangličtinář jsem našel i výklady slova „Fiery“ nejen jako ohnivé, ale i temperamentní. Obojí se mi líbilo.

Kterou odrůdu kávy sám osobně preferuješ?

Tady bych se s dovolením taktně vyhnul konkrétní odpovědi. (úsměv) Spíše bych řekl čerstvou, dobře připravenou a v klidu vypitou…

Existují nějaké prohřešky, které lidé často s kávou provádějí a neměli by?

Je mi přes padesát, takže jsem zažil i kávový pravěk. Kolega v minulém zaměstnání si na konci noční směny kupříkladu zaléval kávu vodou z klobásek. (smích) Takže spíše je moje přání, aby každý zkusil rozdíl mezi čerstvou kávou a starší kávou. A také, aby nezanevřel na kteroukoli pražírnu proto, že si napoprvé koupil kávu, která mu chuťově nesedla. Ať se vrátí se sáčkem nebo etiketou a řekne byla na mě moc kyselá nebo hořká a podobně. Stejná káva chutná jinak i při různých formách přípravy.


Jaký je tvůj názor na pražení, ze kterého vzniká tzv. kyselá káva?

Určitě do nabídky patří, ale na rockový festival bychom ji rozhodně nebrali. Osobně mám takové obecné doporučení, že do kávovarů spíše ty nekyselé (neovocné) a ty kyselkavější raději na filtrovanou kávu, kde z takto pražené kávy dostanete chuťově více. Ale je to opravdu obecné doporučení. Sám ty kyselkavé coby filtrovanou kávu mám moc rád. A na fesťáku naopak z kávovaru chuťově do hořké čokolády.

Lze objektivně spatřovat nějaké rozdíly v chuti kávy z různých končin světa. Afrika, Brazílie, Indonésie…

Určitě ano. Obecně ty kyselkavé mají hodně původ na africkém kontinentu. Podnebí, půda a další věci výslednou chuť velmi ovlivní. Ale všude se najdou výjimky. V pražírnách určitě poradí.


Kde a kdy se zrodil tvůj vztah k rockové muzice?

Určitě v pubertě. Mám rád muziku obecně. Rád říkám, že jsem hudebně absolutně hluchý a proto mám muziku o to raději asi. (smích) Jinak tehdy bylo o dost těžší se k muzice dostat. Několikrát přepisované nahrávky na kazetách různé kvality. Ale byli jsme vděční i za to. Byly jenom kotoučáky, gramce a kazeťáky. Gramec jsem neměl, ale pamatuju, že jsem stál řadu v knihkupectví na první desku CITRONŮ jenom proto, aby mi ji kamarád nahrál pak nahrál. (úsměv) Jinak z těch zahraničních, co jsem měl na prvních kazetách ACCEPT, RUNNING WILD, GRAVE DIGGER, MERCYFUL FATE a výběry „American Metal Massacre“ a „Scandinavian Metal Attack“. To se nezapomíná…

Můžeš popsat, jak se vyvíjely kávy HEAVY AS METAL a HOLOCAUST NIGHTMARE pražené pro Spark? Jaká mají specifika?

To bylo velice příjemné, protože Karel (Balčirák) s kolegou Mírou přijeli osobně. Nachutnali jednotlivé kávy a z těch jsme pak namíchali obě směsi. Jedna směs je z káv Arabica a jedna jenom z Robusty (jako nakopnutí na festivalová rána). Společný jmenovatel – nekyselá čokoládová chuť samozřejmě pro rockery.


Jak vzniklo tvoje spojení s rockovými festivaly, a na kterých fanoušci najdou vaši kávu i letos?

Začalo to brandovanou kávou pro kapelu ŠKWOR a prvními výjezdy se stánkem na jejich halovou tour. Potom jsem se mrknul, na jaké festivaly pojedou a oslovil je všechny. Někde to dopadlo a někde ne. A další rok podobně. Navíc jsme zkusili i festivaly, kde kluci nehráli. A tak se to postupně nabalovalo.

Spolupracujete s kapelou ŠKWOR. Má kapela nějaké speciální požadavky na vlastnosti jejich brandové kávy?

Kluci to nechali celé na nás. Oni mají tedy 3 směsi (čistou Arabicu, čistou Robustu a mix Arabica/Robusta). Ale složení se celé roky nemění, až na výpadky v době covidu, kdy jsme použili občas chuťově blízké kávy. Tak snad to nějak dopadlo. (úsměv)

Které kapely bys rád zásoboval svou kávou?

Spousta velkých kapel nebo interpretů svoje kávy má nebo měla. Mimo jiné ARCH ENEMY, Kirk Hammett, David Ellefson, MASTODON, Zakk Wylde, BEHEMOTH, KORN, KREATOR, Charlie Benante, Serj Tankjan, GREEN DAY, JUDAS PRIEST, Dave Mustaine, KISS nebo LAMB OF GOD. Nicméně asi se jim víc prodávají kapelní rumy, whisky nebo tequily. (smích) Ale abych odpověděl, z těch velkých jmen bych chtěl spolupracovat s AMON AMARTH.


Proč by měly kapely zařadit vaši kávu do svého merch portfolia?

Kafe k rockové a metalové muzice patří rozhodně. Proto se ani v kapelních e-shopech neztratí.

Když jsme si volali, byl jsi zrovna na nějaké předváděčce služeb. Zmínils, že je to jedna z věcí, co plánuješ krom kávy nabídnout kapelám – hlavně těm menším domácím.

Ano. Vím dobře, že život menších kapel není finančně lehký. A často, když už by chtěly nějakých merch – narazí na problém minimálních objednávek či finančně náročných příprav. A tak jako u naší kávy neúčtujeme grafické přípravy a věci kolem, rád bych nabídl podobné (malosériové) služby v oblasti merche. Pořídili jsme vyšívací stroj, laserovou vypalovačku a jako největší lákadlo jsem byl právě domlouvat zařízení na potisk textilu hodně moderní technologií DTF. Jinak také testujeme i sublimaci, abychom vykryli i hrnečky, nebavlněné kšiltovky, podložky pod myš atd. Věřím, že umíme vymyslet pro každého něco. Grafiku snad zvládneme sami ve spolupráci s kapelami a minimální množství neřešíme. Nebudeme tak rychlí (tím nemyslím, že by se čekalo měsíce), ale zase cenově doufám příznivější. Bude to doplňková služba. Zatím se teda učím vyšívat. (smích) Jinak už nějaký rok děláme butony alias placky.


Je kávový byznys v současnosti ziskovou komoditou?

Vzhledem k věku nejsme tak draví, ale zatím se držíme. (úsměv)

Kolik různých způsobů pražení existuje? Traduje se, že tisíce…

Rozhodně se různými styly pražení dá dostat z jedné konkrétní kávy spousta různých konečných chutí. Jinak velmi stručně pražení ovlivňuje průběh teploty, čas, druh pražičky a další atributy.


Jsi také sportovním analytikem pro sázkové kanceláře. V čem tato tvoje další aktivita spočívá?

Mám na starosti tenis – ty nejmenší turnaje, kde hrají méně známí nebo prakticky neznámí hráči. Snažím se zhodnotit jejich šance a promítnout je do tzv. kurzů, které vidíte v nabídce sázkových kanceláří.

Máš ještě nějaké nesplněné sny?

Nikdy jsem necestoval na opravdu velké lodi. Tak snad někdy. (úsměv)


Festivaly 2023, na které se Fiery Bean chystají:


Slavnosti Olomouc

HellpDays Frýdek Místek

Slavnosti Břeclav

Lážo Plážo Otrokovice

Dřevorockfest Dřevohostice

Masters of Rock

Kiliangang Kunštát

Brutal Assault


Foto: Honza Švanda, Lukáš Urbaník, Petr Dio, Ota Hofr, Pavla Gráfová.

Nový Spark
venku od 3. června
Kalendář akcí
23.06. DROPKICK MURPHYS, BAD RELIGION, AGNOSTIC FRONT
25.06. THE GASLIGHT ANTHEM
26.06. BASINFIRE
27.06. BOSTON MANOR
30.06. EXTREME, RICHIE KOTZEN
03.07. OBSCENE EXTREME
03.07. ROD STEWART
04.07. SMASHING PUMPKINS
11.07. ROYAL BLOOD
11.07. MASTERS OF ROCK
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace